
Je bent terecht bezorgd om de teruglopende resultaten voor begrijpend lezen (PIRLS 2016, PISA 2018) en je wil dit aanpakken op school. Inzetten op een goede leescultuur is volgens deskundigen noodzakelijk om hierop een antwoord te bieden. Maar hoe pak je dat aan?
Deze vorming biedt praktijkgerichte input waarmee je meteen aan de slag kan. Eerst kijken we wat wetenschappelijk onderzoek te vertellen heeft. Wat is de invloed van leesmotivatie op begrijpend lezen? Voor veel leerkrachten is dit echt een eye-opener. Toch is dit verre van een theoretische vorming. Aan de hand van vijf praktische bouwstenen tonen we hoe je kinderen wél met plezier aan het lezen krijgt en het begrijpend lezen een boost geeft. Bij elke bouwsteen krijg je een heleboel direct bruikbare praktijkvoorbeelden cadeau.
Want leesplezier zit in alle hoeken van de schoolpraktijk. Van klasbib en bibliotheekbezoek over taalles, leesles en kwartierlezen tot het vormen van een schoolklimaat waarin lezen een sociaal gebeuren wordt. Dat alles kom aan bod in deze vorming. Maar vooral duiken we in een groot en recent kinderboekenaanbod en tonen we tientallen kant-en klare werkvormen waarvan we er meteen een flink aantal uittesten. Na afloop heb je allerlei tools in handen om lezen echt cool te maken op jouw school!
We zetten concrete en haalbare stappen op papier om dat stimulerend leesklimaat in jouw school vorm te geven. En doorheen deze actieve sessie maakt jullie team kennis met verschillende werkvormen die écht werken.
Wat komt nog meer aan bod:
- Starten met een goed aanbod: van klasbibliotheek tot bibbezoek. En hoe haal je daar het meest uit?
- Hoe gaan technisch leren lezen en leesplezier hand in hand?
- Welke didactische sleutels zorgen voor effectief begrijpend lezen?
- Voor ieder kind een boek: maar wel eerst kinderen keuzevaardig maken
- Tijd voor vrij lezen, kwartierlezen… Waarom en hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen?
- Met kinderen in gesprek gaan over boeken: begrijpend lezen ten top
- Welke initiatieven hebben écht effect? En wat is in dit alles de rol van de leerkracht?
Dit is dan ook een erg intensieve en praktijkgerichte vorming. Leerkrachten gaan naar huis met nieuwe inzichten en een heleboel nieuwe methodieken, maar ook met heel veel ‘goesting’ om hiermee in de klas aan de slag te gaan.