
Dat PIRLS en PISA de vinger op de wonde van ons leesonderwijs hebben gelegd gaan we niet blijven herhalen. We zijn gericht op de oplossingen, en die zijn er! Vergelijkbare landen die het wél goed doen en wetenschappelijk onderzoek naar effectieve methodes tonen ons de weg. Het antwoord: LIST en DENK!
LIST en DENK! zijn wetenschappelijk onderbouwde methodes die op een effectieve manier het vloeiend lezen en het leesbegrip aanpakken. In deze sessie behandelen we LIST.
LIST staat voor Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak. Een schoolbrede leesaanpak dus die uitdrukkelijk al start in de kleuterklas. LIST is volledig gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en vervolgens jarenlang getest voordat het breed werd uitgerold.
Typisch aan LIST is het gelaagd instructiemodel met convergente differentiatie. Doelen worden niet verlaagd en het aanbod niet verarmd voor kinderen die moeilijk mee kunnen. Integendeel: via intensieve instructie en extra leestijd zorgen we ervoor dat ze mee zijn. Kinderen die risico lopen op leesproblemen worden dankzij LIST ook vroegtijdig geïdentificeerd, waardoor ze vanaf dag 1 van het eerste leerjaar een aangepaste aanpak krijgen.
LIST gaat ook veel meer en veel vlugger boeken gebruiken in plaats van teksten. Goede lezers laten we sneller overstappen naar het vloeiend lezen, waardoor hun leesmotivatie toeneemt. En er is een duidelijke link met schrijven, wat versterkend werkt voor de leesvaardigheden van kinderen.
Het bewezen resultaat is opvallend: kinderen halen veel sneller een hoger leesniveau dan bij traditionele methodes én haast iedereen is mee. Bovendien is de leesmotivatie van kinderen veel hoger en maken ze makkelijker de transfer naar andere vakken en hun eigen leesleven.
Wat doen we concreet in deze sessie?
- We kijken naar het wetenschappelijk onderzoek waarop LIST is gebaseerd. Leerkrachten houden hun eigen leesmethode in het licht van dit onderzoek.
- We ontdekken hoe LIST past binnen de sleutels voor effectief begrijpend lezen (ontwikkeld door de VLOR).
- We bekijken hoe het drie-lagenmodel van LIST is opgebouwd.
- We behandelen alle fases: het begrijpend luisteren in de kleuterklas, het aanvankelijk lezen en het vloeiend lezen (HOMMEL-lezen, fluisterlezen en hardop lezen)
- Leerkrachten ondervinden de kenmerken en het belang van ‘rijke teksten’ en ontdekken hoe je ze zelf kan vinden.
- Tenslotte duiken we in een ‘mini-leesles’, een typische aanpak binnen LIST.
- Deze sessie richt zich op leerkrachten kleuter- en lager onderwijs.
- Deze sessie duurt 2 uur of 3 uur. In de sessie van 3 uur werken leerkrachten zelf enkele mini-leeslessen uit.
Deze sessie is in de eerste plaats een kennismaking met LIST. Je team krijgt een duidelijk beeld over wat de methode inhoudt en kan zo een weloverwogen keuze maken om LIST wel of niet op school te implementeren.
Lettererf biedt ook een vorming aan rond DENK! en een vorming waarin LIST en DENK! samen aan bod komen.