
Dat Vlaams kinderen steeds minder vaardig worden in begrijpend lezen is al lang geen verrassing meer. PIRLS 2016, PISA 2018 en PIRLS 2021 toonden zwart op wit wat leerkrachten al lange tijd in hun klas ervaren.
Ben je op zoek naar vernieuwende methodieken om het leesbegrip van je leerlingen op te krikken, dan is er goed nieuws. Er zijn de voorbije jaren immers heel wat nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde methodes ontwikkeld die op een effectieve manier het leesbegrip aanpakken. Bovendien is hun grote sterkte dat ze vakoverschrijdend te gebruiken zijn. Zo versterk je leesbegrip terwijl je bijvoorbeeld een thema uitdiept tijdens wereldoriëntatie.
In deze sessie leer je de belangrijkste kennen.
Eerst gaan we op zoek naar rijke teksten. Rijke teksten zijn authentieke teksten over levensechte, herkenbare thema’s. Door hun structuur, origineel taalgebruik en een gevarieerde woordenschat zijn ze een veelzijdig middel om aan de taalontwikkeling en de kennisopbouw van leerlingen te werken. Rijke teksten bieden veel meer mogelijkheden om het leesbegrip te ontwikkelen. Maar hoe herken je ze? En waar vind je ze?
Close Reading is een strategie om lezers te leren omgaan met een tekst op een manier die voor sterke lezers bijna vanzelfsprekend is. Maar hoe zorg je ervoor dat ook andere leerlingen meer uit een tekst halen? Bij Close Reading ga je zo met een tekst om dat je de informatie en ideeën erin ontdekt, doorgrondt en begrijpt.
LIST staat voor Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak. Het is een leesmethodiek waarmee je aan de hand van boeken kinderen leert lezen. Bij LIST gaat het om het ontwikkelen van gemotiveerde en strategische lezers, die hun geletterdheid inzetten om te leren én te lezen voor hun plezier Na elke leesles gaan kinderen ook even in gesprek met elkaar. Bij LIST staat ook boekpromotie en leesplezier centraal. Een methode als LIST kan je ook implementeren bij het kwartierlezen.
DENK! is dan weer een methode die helemaal is opgebouwd rond het functioneel inzetten van teksten. Kinderen gaan vraaggestuurd en doelgericht met teksten aan de slag. Met DENK! leren kinderen, via scaffolding, zelfs informatie uit teksten te halen die in eerste instantie nog te moeilijk lijken voor hen.
Deze vorming is een grondige kennismaking met deze vernieuwende methodieken. Na deze vorming ben je in staat om in je klas regelmatig met Close Reading, LIST of DENK! aan de slag te gaan, als afwisseling van je reguliere methode.
Ben je met een van deze methodieken al heel erg vertrouwd en wil je dat we tijdens de vorming enkel focussen op de andere? Ook dat kan.
Kies je ervoor om van een van deze methodes echt helemaal je nieuwe taalmethode te maken, dan raden we na deze vorming verdiepende vormingen aan. We wijzen je graag de weg.
Deze vorming richt zich tot leerkrachten lagere school.
De vorming is beschikbaar vanaf januari 2024.