
De rol van bibliotheken als louter uitleenpost en opslagplaats van boeken is voorbij. Bibliotheken van nu zullen hun relevantie moeten bewijzen. Bijvoorbeeld door resoluut de kaart van leesbevordering te trekken als antwoord op sociale en maatschappelijke ongelijkheid. Deze vorming focust op de leesbevorderingsinitiatieven voor kinderen en jongeren van uw bibliotheek.
Meer halen uit leesbevordering
Leesbevordering is werken op twee sporen: niet alleen ‘meer lezen’ maar ook ‘anders lezen’: leesinteresses verbreden en verhogen en dieper graven in boeken. Kortom, sleutelen aan leesattitudes om een betere lezer worden. Hoe halen we als bibliotheek het maximum uit onze leesbevorderingsinitiatieven? Met leesplezier als belangrijkste tool!
Geen enkele lezer is gelijk!
“Je hebt nu eenmaal speelkinderen en leeskinderen.” Maar klopt dit wel? Hoe zorgen we ervoor dat we elk kind kunnen laten genieten van boeken?
“Houden kinderen alleen van grappige en spannende boeken?” Lezers zijn er in alle soorten en maten. Start je met leesbevordering, dan moet je je ervan bewust zijn dat de beginsituatie van elk kind anders is. Hoe pik je daarop in?
Het onderwijs als partner
Als bibliotheek kan je veel doen. Toch kan je nog veel meer bereiken als je leerkrachten voor je leesbevorderingskar kan spannen. Maar scholen warm krijgen is niet altijd vanzelfsprekend. Hoe pak je dat aan?
Hoe overtuig je je bestuur?
Kinderen die beter lezen, scoren hoger op school en hebben betere kansen in de maatschappij. Maar inzetten op leesbevordering vraagt wel budgettaire inspanningen. Met welke argumenten overtuig je je bestuur?
Deze studiedag is OP MAAT VAN JE BIBLIOTHEEK. In een eerste deel verkennen we de principes van leesbevordering met heldere voorbeelden en via een overzichtelijk model. In het tweede deel gaan we vooral praktisch aan de slag. We toetsen de bestaande initiatieven van je bib aan het tweesporig leesbevorderingsmodel en zoeken samen hoe we de leemtes van jouw bib kunnen opvullen.
Deze vorming wordt in 2024 helemaal vernieuwd. Meer info volgt later.