“Met boeken lezen bereik je alle taaldoelen.” Dat beweert althans Jantien Dhont, docent taal(didactiek) en opleidingscoach bij Fontys pabo Tilburg.
“Taalonderwijs wordt opgedeeld in veel verschillende onderdelen, zoals mondelinge communicatie, begrijpend lezen en woordenschat. Maar die verschillende taalonderdelen kun je eigenlijk niet los van elkaar zien. Het accent ligt nog te vaak op de vorm van taal in plaats van op de betekenis; op de verschillende functies van taal. Terwijl je kinderen taalvaardig maakt door veel met hen te lezen en te praten over allerlei soorten teksten. En door teksten in context te plaatsen, bijvoorbeeld bij geschiedenis.”
Hoe leidt het werken met die rijke teksten tot vakoverstijgend werken? “Boeken maken kinderen veel taalgevoeliger. Jeugdliteratuur kun je bij bijna elk vak inzetten. Waar informatieve boeken (non-fictie) vroeger vaak als saai werden ervaren, zijn er tegenwoordig prachtige boeken die de informatie soms zelfs poëtisch weergeven (bijvoorbeeld Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak). Het is belangrijk dat leerkrachten op zoek gaan naar die betekenisvolle teksten. Geschiedenis gaat veel meer leven als je fictie (voor)leest. Goede fictie geeft bijvoorbeeld een genuanceerder beeld van de geschiedenis, wat ervoor zorgt dat kinderen zich leren inleven in anderen; het empathisch vermogen groeit. Je kunt als leerkracht vertellen over de vluchtelingencrisis, maar een levensecht verhaal dat goed geschreven is, heeft veel meer impact. Ook kinderen zelf kunnen iets betekenen in het vinden van die authentieke teksten: als kinderen die teksten af en toe zelf mogen kiezen, zijn ze gemotiveerder.”
Maar dat rijke aanbod moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Daarin kan de bibliotheek faciliteren. “Als de leesconsulent echt in dienst wil staan van de leerkracht, dan zoekt hij in zijn expertrol de juiste boeken bij een specifieke les. De leerkracht kan deze boeken vervolgens direct in de les gebruiken”, legt Jantien uit.
Het volledige interview met Jantien Dhont lees je op de website van Lees Lezer Leest.