Je wil als bibliotheek écht iets bewegen in de scholen van jullie werkgebied: een leesklimaat vol leesplezier op school introduceren, gedragen door leerkrachten, met de bibliotheek als ondersteunende functie. Met deze vorming inspireer je je leerkrachten en versterk je óók nog eens de band tussen school en bibliotheek.
Lees meerVersterk je scholen met de vorming ‘Meer leesplezier in de klas’ – focus op kinderen met andere thuistaal
Kinderen met een andere thuistaal vragen soms nét een andere benadering, met extra tussenstappen, met thuistaal als hulpmiddel, maar ook met extra mogelijkheden. Want waarom zouden kinderboeken ook geen brug kunnen slaan tussen kinderen van verschillende culturen?
Lees meerVersterk je scholen met de vorming ‘Effectief leesonderwijs en leesplezier, onlosmakelijk verbonden op school’
Scholen zullen de komende jaren nog veel sterker moeten inzetten op leesbegrip om de dalende curve bij hun leerlingen om te buigen. Als bibliotheek kan je hen daarbij helpen. Bovendien waak je er mee over dat ze de focus op leesplezier niet verliezen. Want effectief leren lezen gaat niet zonder leesmotivatie. De twee hebben elkaar nodig. Precies daarover gaat deze vorming.
Lees meerLIST, Close Reading, DENK! … beter leesbegrip met wetenschappelijk onderbouwde methodieken
Er zijn de voorbije jaren heel wat nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde methodes ontwikkeld die op een effectieve manier het leesbegrip aanpakken. Bovendien is hun grote sterkte dat ze vakoverschrijdend te gebruiken zijn. Zo versterk je leesbegrip terwijl je bijvoorbeeld een thema uitdiept tijdens wereldoriëntatie.
In deze sessie leer je de belangrijkste kennen.
Effectief leesonderwijs en leesplezier, onlosmakelijk verbonden op uw school
Effectief leren lezen en leesplezier pak je sámen aan, vanaf het prille begin. Want goed kunnen lezen is nodig voor leesplezier. Maar zonder leesplezier verliezen we kinderen op het traject… Maar hoe verenig je beide?
Lees meerDoor interactief voorlezen het begrijpend luisteren ontwikkelen
Interactief voorlezen stimuleert het begrijpend luisteren en is dus een belangrijke voorbereidende activiteit voor het leren lezen, maar ook nog lang daarna. Maar hoe pak je het aan? Hoe wordt interactief voorlezen echt effectief?
Lees meerMeer leesplezier op school
Een kind dat niet graag leest, komt nooit tot effectief lezen! Tijdens deze vorming focussen we dan ook helemaal op leesmotivatie en leesplezier.
Een sessie vol inspirerende praktijkvoorbeelden en kant-en-klare werkvormen.
MEER LEESPLEZIER OP SCHOOL – FOCUS OP KINDEREN MET ANDERE THUISTAAL
Is het moeilijker om ook kinderen met een andere thuistaal leesplezier bij te brengen. Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Maar kinderen met een andere thuistaal vragen soms nét een andere benadering, met extra tussenstappen, met thuistaal als hulpmiddel, maar ook met extra mogelijkheden.
Lees meerInteractief voorlezen
Interactief voorlezen versterkt de band tussen kind en voorlezer, en het zorgt ervoor dat het kind nog meer vertrouwd wordt met het verhaal. Bij interactief voorlezen lees je een prentenboek herhaald voor en stimuleer je door interactie met de kinderen de taalvaardigheid, de creativiteit, het denken en de kennis van de wereld. Interactief voorlezen stimuleert het begrijpend luisteren en is dus een belangrijke voorbereidende activiteit voor het leren lezen, maar ook nog lang daarna. Daarnaast levert het een positieve bijdrage aan het stimuleren van leesplezier.
Lees meerHet leespleziervirus onder leerkrachten verspreiden? Dat kan!
Ambitieus, dat is wel het minste wat je van deze vorming kan zeggen! We willen bij al uw leerkrachten een groot hart voor kinderboeken ontwikkelen. En daarvoor hebben we een plan!
Lees meerKwartierlezen ook op uw school… ja of nee?
Vaak zijn leerkrachten terecht bezorgd om de sprong naar kwartierlezen te wagen. Wij helpen jouw team een weloverwogen keuze te maken.
Lees meerKwartierlezen een nieuwe boost geven
Misschien doe je met je school al een hele tijd aan kwartierlezen, maar merk je dat het niet meer loopt zoals je zou willen. Dat heeft meestal veel meer dan één oorzaak. Maar het goede nieuws is dat er makkelijk iets aan te doen is.
Lees meer